Ελάτε να Γίνουμε Γιουνιπερογνώμονες
Επιλογή του προγράμματος
Αντικείμενο το προγράμματος είναι τα ορεινά οικοσυστήματα, οι προοπτικές τους και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις σε αυτά.
Κριτήρια επιλογής για την υλοποίηση του περιβαλλοντικού προγράμματος αποτέλεσαν:
-
η περιοχή του Καστριού Αρκαδίας και ιδιαίτερα ο ορεινός όγκος του Πάρνωνα, με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, τη φυσική ομορφιά του και τις πολλές ανθρώπινες δραστηριότητες που πραγματοποιούνται σε αυτόν.
-
το «Δάσος της Μαλεβής», έκτασης 740 στρεμμάτων, το οποίο συνίσταται από ένα είδος δενδρόκεδρου (της δρυπώδους άρκευθου), μοναδικής βοτανικής και οικολογικής αξίας. Το σπάνιο αυτό είδος άρκευθου απαντά μόνο στον Πάρνωνα (στην Ευρώπη) και το ανακάλυψε το 1853 ο βοτανολόγος Bayer.
Το δάσος των δενδρόκεδρων ανήκει στα 51 Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης (ΦΕΚ 121/Δ/1980) και αποτελεί προστατευόμενη περιοχή φυσικού περιβάλλοντος, σύμφωνα με την υφιστάμενη ελληνική νομοθεσία.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και έχει σχεδιαστεί για ομάδες 25-30 ατόμων. Υλοποιείται από δύο ή τρεις εκπαιδευτικούς του ΚΠΕ, ανάλογα με το πλήθος της μαθητικής ομάδας, και συμμετέχουν οι δύο συνοδοί-εκπαιδευτικοί.
Το επίπεδο των στόχων του προγράμματος, οι προτεινόμενες εργασίες πεδίου, τα φύλλα εργασίας, τα ερωτηματολόγια κ.ά. είναι προσαρμοσμένα σύμφωνα με την ηλικία των μαθητών/τριών, την εμπειρία τους στην υλοποίηση περιβαλλοντικών προγραμμάτων και το χρόνο που, επιπλέον της επτάωρης διδασκαλίας, μπορούν να διαθέσουν.
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στους χώρους του ΚΠΕ και στο πεδίο δραστηριότητας (στο περίφημο δάσος των δενδρόκεδρων).
Συνδυάζονται διάφορες παιδαγωγικές μέθοδοι (πειραματική, project, περιβαλλοντικό μονοπάτι, χρήση παιδαγωγικών παιχνιδιών), ώστε να εξασφαλιστεί για τους μαθητές και τις μαθήτριες η δυνατότητα της γνώσης, της ελεύθερης έκφρασης, της δημιουργίας και της βιωματικής προσέγγισης.
Στάδια του Προγράμματος
09.00 | Άφιξη στο Κ.Π.Ε. Καστρίου. Υποδοχή των μαθητών. |
09.00-10.00 | Γνωριμία με το Οικολογικό Πάρκο Πάρνωνα-Μουστού. Θεωρητική παρουσίαση του προγράμματος για το δασικό οικοσύστημα. Χωρισμός των μαθητών σε ομάδες. Παιχνίδια γνωριμίας και ενεργοποίησης. |
10.00-14.00 | Αναχώρηση από το ΚΠΕ και μετάβαση στο Δάσος της Μαλεβής (16 χλμ. από το Καστρί). Βιωματικά παιχνίδια. Μελέτη πεδίου (αναγνώριση φυτών, παρατήρηση, φωτογράφηση, συμπλήρωση φύλλων εργασίας). |
14.00-14.45 | Συμπλήρωση φύλλων αξιολόγησης του προγράμματος από μαθητές και συνοδούς εκπαιδευτικούς. Αναμνηστικές φωτογραφίες - Αποχαιρετισμός - Λήξη προγράμματος. |
Παρατηρήσεις
- Η ευθύνη για την ασφάλεια των παιδιών βαρύνει τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς του σχολείου.
- Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα φορούν ίσια παπούτσια (αθλητικά ή μποτάκια) και άνετα ρούχα. Παρακαλούμε αποφύγετε τα κοντά παντελόνια, κάπρι και κολάν. Προτιμήστε jeans ή φαρδιές φόρμες.
- Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί βοηθούν το έργο της Π.Ο. του ΚΠΕ, επιβλέποντας την ομάδα τους.
Κατά την επίσκεψη στο ΚΠΕ, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί θα πρέπει να προσκομίσουν κατάσταση με τα ονόματα των μαθητών (χωριστά αγόρια-κορίτσια) και των εκπαιδευτικών, με σφραγίδα και υπογραφή του/της διευθυντή/τριας.
Το έντυπο, το οποίο θα θέλαμε να συμπληρώσετε, μπορείτε να το λάβετε από το σύνδεσμο: Κατάσταση Συμμετεχόντων.
Παρακαλούμε να μας το στείλετε και πριν από την επίσκεψή σας ηλεκτρονικά, στο email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία. Περιμένουμε με χαρά να σας υποδεχθούμε στο ΚΠΕ μας.