Δραστηριότητες του Κ.Π.Ε. Καστρίου
Το ΚΠΕ Καστρίου, έχει ως κύριο αντικείμενο τη σχεδίαση, εκπόνηση και υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, και την παραγωγή πρωτογενούς εκπαιδευτικού υλικού.
Έχει δημιουργήσει προγράμματα, τα οποία:
- απευθύνονται σε μαθητές και νέους, που επισκέπτονται το ΚΠΕ,
- λειτουργούν υποστηρικτικά στα προγράμματα Π.Ε. που υλοποιούνται στα σχολεία,
- απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς, με σεμινάρια επιμόρφωσης για θέματα Π.Ε.
Παράλληλα, το Κ.Π.Ε. Καστρίου συνεργάζεται με Επιστημονικά Ιδρύματα και κυβερνητικούς ή μη φορείς, με το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, την τοπική αυτοδιοίκηση α' και β' βαθμού, την τοπική κοινωνία και τα σχολεία της περιοχής του, καθώς επίσης με αντίστοιχους φορείς πανελλαδικά σε θέματα επιμόρφωσης, παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού και ανταλλαγής απόψεων και πληροφοριών.
Πιο συγκεκριμένα, ασχολείται, εκπαιδεύει και ευαισθητοποιεί μαθητές και εκπαιδευτικούς για τα προβλήματα:
- της προστασίας των υγρότοπων,
- της διαχείρισης του δασικού πλούτου,
- της προστασίας, ανάδειξης και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος με στόχο την αειφορία,
- της εξοικείωσης με το ζήτημα της διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών.
Προγράμματα για τις Σχολικές Μονάδες
Η σημαντικότερη δράση του ΚΠΕ Καστρίου είναι η εκπόνηση και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολικές ομάδες.
Για να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα, η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ:
- μελετά τα σχετιζόμενα θέματα και συνεργάζεται με Ειδικούς Επιστήμονες, Ερευνητές, Πανεπιστήμια κ.ά.,
- εφαρμόζει σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους μάθησης, που στηρίζονται στο μοντέλο της διεπιστημονικότητας και της βιωματικής προσέγγισης,
- παράγει πρωτογενές εκπαιδευτικό υλικό.
Τα προγράμματα απευθύνονται σε σχολεία (κατά προτεραιότητα σε σχολεία με περιβαλλοντική ομάδα) που ανήκουν στην περιοχή εμβέλειας του ΚΠΕ Καστρίου.
Ο επιδιωκόμενος στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα φυτώριο αυριανών πολιτών, ευαισθητοποιημένων σε περιβαλλοντικά θέματα που αφορούν τον τόπο τους (και όχι μόνο), οι οποίοι θα ήθελαν να αναλάβουν συγκεκριμένες πρακτικές διαχείρισης του τοπικού περιβάλλοντος.
Προτού οι σχολικές ομάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συμμετάσχουν σε προγράμματα του ΚΠΕ Καστρίου, υπάρχει επικοινωνία για την προετοιμασία τους (αποστολή ενημερωτικού υλικού, χάρτη της περιοχής κ.ά.).
Το ίδιο ισχύει και για τα Νηπιαγωγεία της περιοχής εμβέλειας του ΚΠΕ. Ωστόσο, για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος, μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας επισκέπτονται τις έδρες των Νηπιαγωγείων. Με τον τρόπο αυτόν, ξεπερνιέται η δυσκολία έγκρισης της μετακίνησης των μικρών μαθητών.
Στο ΚΠΕ Καστρίου έχουν σχεδιαστεί και πραγματοποιούνται:
- ημερήσια προγράμματα για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση,
- διήμερα προγράμματα για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση,
Κάθε πρόγραμμα περιλαμβάνει φάσεις:
- αλληλογνωριμίας,
- στοχοθεσίας,
- εργασιών στην τάξη, στο πεδίο και στο εργαστήριο,
- σύνθεσης και προτάσεων διαχείρισης,
- αξιολόγησης.
Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών
στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και στην Εκπαίδευση για την Αειφορία
Κάθε σχολική χρονιά σχεδιάζονται από το ΚΠΕ Καστρίου σεμινάρια με στόχο να συμβάλλουν στη διεύρυνση των θεματικών ενοτήτων που απασχολούν τους περιβαλλοντικά δραστήριους εκπαιδευτικούς, τον εφοδιασμό τους με έγκυρα και καταξιωμένα εκπαιδευτικά εργαλεία και μεθόδους, όπως επίσης να προτρέψουν και άλλους εκπαιδευτικούς να γίνουν συναρωγοί στη μεγάλη προσπάθεια της εκπαίδευσης για το περιβάλλον.
Τα θέματα των σεμιναρίων αγγίζουν τοπικά, αλλά και ευρύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα (ποιότητα νερού, βιοποικιλότητα, καλλιέργειες, δάσος, κ.ά.).
Τα σεμινάρια υλοποιούνται με τη συνεργασία των Υπευθύνων Π.Ε. Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των νομών εμβέλειας, επιστημονικών ιδρυμάτων και πλήθος καταξιωμένων εξωτερικών επιστημονικών συνεργατών.
Ως εισηγητές-επιμορφωτές αξιοποιούνται τα μέλη της Π.Ο. του ΚΠΕ, οι Υπεύθυνοι Π.Ε., προσωπικό από τριτοβάθμια ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα, εκπαιδευτικοί με μεταπτυχιακές σπουδές, και επιστήμονες με αποδεδειγμένη επιμορφωτική δραστηριότητα και εμπειρία σε θέματα Π.Ε.
Ο χώρος διεξαγωγής των σεμιναρίων μπορεί να περιλαμβάνει και περιοχές που συνδέονται με πρακτικές εφαρμογές συγκεκριμένων θεμάτων (Λιμνοθάλασσα Μουστού, Δάσος των Δενδρόκεδρων στον Πάρνωνα κ.ά.), έτσι ώστε να επιτευχθεί η βιωματική προσέγγιση.
Θεματικά Δίκτυα
Tο ΚΠΕ Καστρίου αναπτύσσει συνεργασίες σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, με ποικίλους φορείς, συλλόγους, κυβερνητικές ή μη οργανώσεις, με απώτερο στόχο να συμβάλλει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από τα περιβαλλοντικά προβλήματα.
Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, το ΚΠΕ Καστρίου συνεργάζεται με το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, το Δήμο Β. Κυνουρίας, το Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, την Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Π.Ε (ΠΕΕΚΠΕ), τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των νομών ευθύνης του, την Ορνιθολογική Εταιρεία, την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Πάρνωνα, τον Ορειβατικό Σύλλογο Αρκάδων Οικολόγων, την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και άλλους φορείς. Επίσης, υπάρχει άμεση συνεργασία με τα άλλα ΚΠΕ της χώρας και ιδιαίτερα τα γειτονικά, με στόχο την υλοποίηση κοινών δράσεων εκπαιδευτικού ή ενημερωτικού χαρακτήρα.
Το ΚΠΕ Καστρίου συμμετέχει σε ήδη υπάρχοντα περιφερειακά και εθνικά δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στα δίκτυα «Το σεισμικό τόξο που μας ενώνει» και «Τα πετρογέφυρα της Ελλάδας».
Ανήκει επίσης στη συντονιστική επιτροπή του δικτύου της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης «Μαθαίνω για τα δάση». Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί του ΚΠΕ συμμετέχουν σε επιστημονικά Συνέδρια για την Π.Ε. που διεξάγονται κατά το χρονικό διάστημα υλοποίησης της εκάστοτε πράξης και στις Πανελλήνιες συναντήσεις εκπαιδευτικών των ΚΠΕ που γίνονται κάθε χρόνο.