Στα πατήματα του γέρου του Μοριά
Επιλογή του προγράμματος
Το πρόγραμμα αυτό σχεδιάστηκε με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Περιγραφή του προγράμματος
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές/τριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Υλοποιείται από δύο εκπαιδευτικούς του ΚΠΕ, ενώ συμμετέχουν και οι συνοδοί-εκπαιδευτικοί με στόχο την επιμόρφωσή τους.
Το επίπεδο των στόχων του προγράμματος, οι προτεινόμενες εργασίες πεδίου, τα φύλλα εργασίας, τα ερωτηματολόγια κ.ά. προσαρμόζονται ανάλογα με την ηλικία των μαθητών/τριών, την εμπειρία τους στην υλοποίηση περιβαλλοντικών προγραμμάτων και το χρόνο που μπορούν να διαθέσουν.
Περιλαμβάνει επίσκεψη στο σπίτι-μουσείο του Θ. Κολοκοτρώνη, στο Λιμποβίσι, και στη συνέχεια περπάτημα σε κοντινό μονοπάτι, στο Αρκουδόρεμα.
Σκοπός του προγράμματος
Σκοπός του προγράμματος είναι η μελέτη και κατανόηση ιστορικών γεγονότων στο φυσικό περιβάλλον στο οποίο διαδραματίστηκαν.
Στόχοι του προγράμματος
Γνωστικοί (γνωστικός τομέας):
Οι μαθητές/τριες να είναι σε θέση:
- να κατανοούν ιστορικά στοιχεία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821,
- να εμβαθύνουν σε σημεία της ηγετικής προσωπικότητας του Θ. Κολοκοτρώνη,
- να μελετήσουν το γεωμορφολογικό περιβάλλον του Μαινάλου.
Δεξιοτήτων (ψυχοκινητικός τομέας):
Οι μαθητές/τριες να είναι σε θέση:
- να χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους για την αντίληψη του χώρου και του χρόνου,
- να εργάζονται και να δημιουργούν σε «ρόλο» ,
- να εργάζονται σε ομάδες,
- να προβάλλουν τις απόψεις τους και να διερευνούν τις απόψεις των άλλων,
- να αναζητούν, να παρατηρούν, να συγκρίνουν, να αναγνωρίζουν.
Στάσεων (συναισθηματικός τομέας):
Οι μαθητές/τριες να είναι σε θέση:
- να κατανοούν τη σχέση και την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον
Στάδια του Προγράμματος
Πρίν από την επίσκεψη των μαθητών/τριών στο ΚΠΕ Καστρίου, προτείνεται να δοθεί φύλλο εργασίας με δραστηριότητες, οι οποίες θα αυξήσουν το ενδιαφέρον των παιδιών για το πρόγραμμα, αλλά και για να διερευνηθούν οι γνώσεις τους σε σχέση με τα ιστορικά γεγονότα της Επανάστασης του 1821.
Η υλοποίηση του προγράμματος στο πεδίο περιλαμβάνει δύο στάδια:
Το πρώτο στάδιο πραγματοποείται στο Λιμποβίσι, στο σπίτι του Θ. Κολοκοτρώνη. Εκεί οι μαθητές/τριες, μέσα από παιχνίδια ρόλων με τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος, δημιουργούν σε έναν φανταστικό κόσμο, στον οποίο ο χώρος, ο χρόνος και τα αντικείμενα αποκτούν συμβολική σημασία.
Στο δεύτερο στάδιο, οι μαθητές ακολουθούν περιβαλλοντικό μονοπάτι στο Αρκουδόρεμα (εγκαταλελειμμένο χωριό). Στην περιοχή αυτή, πριν από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, είχαν τα λημέρια τους οι Κολοκοτρωναίοι.
Μέσα από παιχνίδια δημιουργείται κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας, αυξάνεται η παρατηρητικότητα, οξύνονται οι αισθήσεις, καλλιεργείται ο σεβασμός προς τη φύση και η άντληση ευχαρίστησης από την επαφή μαζί της. Με τα καινούργια ερεθίσματα που προσφέρει το φυσικό περιβάλλον, οι μαθητές/τριες υποδύονται πάλι ρόλους για να βιώσουν ιστορικά γεγονότα της Επανάστασης.
Μετά την επίσκεψη στο πεδίο, οι μαθητές/τριες επιλέγουν μια δράση, την οποία σχεδιάζουν και υλοποιούν με βάση τις αρχές της εκπαίδευσης για την αειφορία.
Παρατηρήσεις
- Η ευθύνη για την ασφάλεια των παιδιών βαρύνει τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς του σχολείου.
- Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα φορούν ίσια παπούτσια (αθλητικά ή μποτάκια) και άνετα ρούχα. Παρακαλούμε αποφύγετε τα κοντά παντελόνια, κάπρι και κολάν. Προτιμήστε jeans ή φαρδιές φόρμες.
- Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί βοηθούν το έργο της Π.Ο. του ΚΠΕ, επιβλέποντας την ομάδα τους.
Κατά την επίσκεψη στο ΚΠΕ, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί θα πρέπει να προσκομίσουν κατάσταση με τα ονόματα των μαθητών (χωριστά αγόρια-κορίτσια) και των εκπαιδευτικών, με σφραγίδα και υπογραφή του/της διευθυντή/τριας.
Το έντυπο, το οποίο θα θέλαμε να συμπληρώσετε, μπορείτε να το λάβετε από το σύνδεσμο: Κατάσταση Συμμετεχόντων.Παρακαλούμε να μας το στείλετε και πριν από την επίσκεψή σας ηλεκτρονικά, στο email:
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία. Περιμένουμε με χαρά να σας υποδεχθούμε στο ΚΠΕ μας.
Αίτηση Συμμετοχής
στο Πρόγραμμα